Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z wieloma pięknymi aromatami, które wypełniają mieszkanie i podkreślają wyjątkową atmosferę rodzinnych chwil. Zapach świeżej choinki, zupy grzybowej czy domowych wypieków co roku nadają Świętom magiczny charakter. Jednymi z najbardziej aromatycznych świątecznych słodkości są ciasteczka korzenne, pachnące cynamonem, imbirem i kardamonem, ze słodką nutą cukru trzcinowego Diamant. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne, będą doskonałym świątecznym deserem lub… słodkim upominkiem dla gości.
Bożonarodzeniowe wypieki to element tradycji, który kultywujemy z wielką przyjemnością. Oprócz klasycznych pierników, makowców i serników, możemy przygotować na Święta także kruche ciasteczka. Kuszące aromatem soczystych pomarańczy, kardamonu, imbiru i cynamonu, z dodatkiem cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant, będą lekką świąteczną przekąską dla każdego miłośnika słodkości.
Naturalny cukier trzcinowy Diamant podkreśli świąteczny charakter ciasteczek, nadając im lekko karmelowy, wyjątkowy smak. Tę słodką przekąskę przygotujesz tylko w pół godziny, a efekt będzie zachwycający!
Korzystając z foremek w świątecznych kształtach, możesz z ciasteczek przygotować ozdoby na choinkę, zawinąć je w celofan i wręczyć paczuszki wszystkim gościom lub przygotować oryginalny deser do aromatycznej kawy czy herbaty. Z korzennymi ciasteczkami Diamant chwile świątecznego relaksu będą naprawdę słodkie!
Ciasteczka korzenne
Składniki:
- Jajko;
- 200 g cukru Dry Demerara Diamant;
- 2 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant;
- 4 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (z przewagą cynamonu);
- 1 Łyżeczka sody oczyszczonej;
- 250 g miękkiego masła;
- 420 g mąki;
- 1 białko, roztrzepane.
Sposób przygotowania:
Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę, następnie zmiksować z syropem, przyprawami i sodą. Dodać pokrojone masło i mąkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-5mm, świątecznymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Posmarować białkiem i posypać cukrem Diamant Dry Demerara. Piec 15-20 minut w 180° C. Studzić na kratce, można przed podaniem polać lub maczać w Syropie Trzcinowym Diamant, smakują wtedy świetnie z gorącym mlekiem lub kakao.
Wersja pomarańczowa:
Aby upiec ciastka o pomarańczowym aromacie można do podstawowego przepisu dodać 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy. Lub zmienić przyprawy na łyżeczkę kardamonu i dodać 1-2 łyżki skórki pomarańczowej.