Newsello.pl

Chleb nadziewany serem żółtym - nowość w grillowym menu

Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – produkty, które tworzą klasyczne, grillowe menu. Nie pozwól, aby nuda zagościła w twoim ogrodzie!
Pierwsze grillowanie w sezonie
Pierwsze grillowanie w sezonie

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaproponuj im coś, co nie tylko zachwyci podniebienia, ale i zwróci uwagę swoją niebanalną formą. Przedstawiamy przepis na chleb faszerowany serem żółtym i masłem czosnkowym. To danie już dawno podbiło serca i gusta kulinarnych blogerów, teraz czas na ciebie!

Coraz częściej staramy się szukać niebanalnych i ciekawych dań, które urozmaicą dość tradycyjne, grillowe menu. Nie każdy przecież jest amatorem mięsnych potraw – warto mieć to na uwadze komponując zestaw przekąsek. Szybka i efektowna potrawa, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest również świetnym pretekstem do… integracji!

Nadziewany chleb możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i bezpośrednio na grillu. Dodaj do niego ulubione zioła: świeżą bazylię, oregano, rozmaryn czy nawet szczypior.

- Coraz dłuższe i cieplejsze popołudnia sprzyjają spotkaniom na świeżym powietrzu. Aby nieco urozmaicić klasyczny jadłospis, nie potrzeba wiele: wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych składników i nie bać się eksperymentować. Do dań zapiekanych na ruszcie świetnie sprawdzi się ser żółty. Wybierzmy jednak taki, który będzie charakteryzował się wysoką topliwością (np. ser żółty Gouda MSM Mońki) i nie straci swoich walorów podczas obróbki cieplnej – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

Składniki:
- bochenek chleba (niekrojony)
- 100 g masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.

Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również