Pełne różnorodnych, świeżych dodatków, kolorowe i aromatyczne, królują zarówno w streetfoodowych budkach, jak i w klimatycznych restauracjach. By przygotować je w domowym zaciszu, zgodnie z ideą slow food, sięgnijmy po naturalne, najwyższej jakości produkty, m.in. Kurczaka Zagrodowego, którego doskonały smak podkreśli wyjątkowość naszych autorskich burgerów!
Burgery z kurczakiem, chrupiącą bułeczką z czarnuszką i sezamem, świeżymi warzywami, domowym dipem to modne, nowoczesne, lekkie danie na wiele okazji. Doskonale wpisują się w ideę slow food, która wskazuje, jak wielką przyjemność można czerpać z samodzielnego przygotowywania dań i delektowania się ich smakiem w gronie bliskich.
Burgery w rytmie slow to też najlepsze lokalne produkty. Do ich przygotowania wybierz świeże warzywa, pachnące zioła i najlepsze jakości mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Pierś z Kurczaka Zagrodowego swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom w jakich żyją kurczaki. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody i mogą po niej do woli spacerować. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone, niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą, która nie zawiera GMO. Nigdy też nie podaje im się antybiotyków.
Przygotowując pierś - chrupiącą na zewnątrz i delikatną w środku, mamy pewność, że nasze danie zaskoczy wszystkich oryginalnym smakiem, którym rodzina i bliscy będą chcieli rozkoszować się przez długi czas. Czas upływający w smakowitym rytmie slow!
Składniki:
- 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 3 małe suszone papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1/3 łyżeczki kuminu
- olej
- 500 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Dodatki:
• bułki hamburgerowe
• ziemniaki
• mała sałata rzymska
• majonez
• ogórek
• czerwona cebula
Przygotowanie:
Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi z Kurczaka Zagrodowego i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i smażymy do zrumienienia.
Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Usmażone piersi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Bułkę hamburgerową kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, usmażoną pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.
Smacznego!
Piersi z Kurczaka Zagrodowego to produkt klasy premium najwyższej jakości. Na walory smakowe i odżywcze mięsa wpływa długość i sposób chowu kurczaka. Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na smak mięsa, które doceniane jest przez miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.